Woda jest pierwiastkiem stanowiący naturalne środowisko dla przebiegu wielu reakcji chemicznych, procesów żywieniowych zachodzących w naszym organizmie. Woda jest niezwykle ważna dla prawidłowych funkcji biologicznych, chemiczny, fizjologicznych. Woda stanowi podstawowy składnik budulcowy wszystkich komórek i tkanek. Woda transportuje różne związku w całym organizmie m.in. tlen do płuc, produkty przemiany materii. Woda usuwa z naszego organizmu toksyny oraz wspomaga pracę nerek. Woda jest regulatorem temperatury ciała. Ponadto zapewnia prawidłowe trawienie, ułatwia przesuwanie treści pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Woda znajduje się w przestrzenie stawowej, ułatwia pracę stawów. Dodatkowo zabezpiecza skórę i narządy.
Aby policzyć, jakie mamy dziennie zapotrzebowanie dzienne na wodę, możemy skorzystać ze średniej rekomendowanej przed dietetyków. Zalecane jest pomnożyć 30-35 ml płynów na każdy kg masy ciała Dla zachowania odpowiedniego bilansu płynów organizmie człowiek powinien wypijać średnio 1 ml na każdą kalorię. Osoba, która ma dziennie zapotrzebowanie kaloryczne 1700, powinna pić 1,7 l płynów w ciągu dnia. Średnia zależy od stylu życia.
Jak nawodnić organizm?
Wodę należy pić regularnie w małych ilościach. Wypicie dużej ilości wody naraz nie zapewnia optymalnego nawodnienia. Organizm nie magazynuje wody na zapas. Masa człowiek składa się nawet w 70% z wody. Wartość wody w organizmie zależy od płuc, wieku, ilości tkanki tłuszczowej. Poziom wody w organizmie wpływa na transport substancji odżywczych do krwi. Właściwości wody Odczyn 7,0; Gęstość – 1 kg/l.
Woda występująca naturalnie w środowisku jest mieszaniną gazów i soli mineralnych. Najwięcej tych soli zawiera woda morska i woda mineralna pozyskiwana naturalnych źródeł, jest jednym z najzdrowszych napojów dla człowieka. W sklep ie dostępnych jest kilka rodzai wód: naturalne źródlane, naturalne mineralne, stołowe, lecznicze.
Większość boi się pić kranówkę. Tymczasem zawiera ona cenne minerały oraz jest, jest dużo tańsza od wody w butelce. Woda z kranu zawiera wapń i magnez. Picie gotowanej wody w krany powoduje wytrącenie z niej minerałów. Woda z kranu jest takiej samej jakości jak ta butelkowana. Jednak należy pamiętać, że woda w kranie zawiera chlor, aby nie rozwijały się w niej bakterię. Wystarczy wodę z kranu odstawić na kilka godzin i chlor wyparuje. Możemy również kupić dzbanek filtrujący do wody. Posiada on filtr, który oczyszcza wodę z chloru i zanieczyszczeń. Dodatkowo możemy kupić wkłady filtrujące wzbogacone minerałami.